Huidtherapie
Het werkveld van de huidtherapeut is breed en afwisselend. Men kan van jong tot oud met uiteenlopende vragen terrecht bij de huidtherapeut. Van medisch geïndiceerd (zoals ernstige acne, brandwondlittekens en lymfoedeem) tot cosmetisch gewenst (huidverbetering, verwijderen van overbeharing of bloedvaatjes en tatoeages etc.). Daarnaast kan door een preventief bezoek aan de huidtherapeut een probleem of verergering hiervan voorkomen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan acné, rosacea en eczeem door bijvoorbeeld juiste preventieve maatregelen en zelfcontrole aan te leren.
Naast het behandelen van de gevolgen van huidproblemen is geven van voorlichting en advies, coachen in leefstijl- en gedragsverandering en het stimuleren van zelfmanagement bij (chronische ) huidaandoeningen een belangrijke onderdeel van het werk van de huidtherapeut. Daarmee is de huidtherapeut de rechterhand van de huisarts en medisch specialist.
Soms wordt (een percentage van) de behandeling(en) vergoed. Dit kan verschillen per type zorgpolis en zorgverzekeraar, en of de praktijk een contract heeft met uw zorgverzekeraar.
Opleiding en kwaliteit
De opleiding tot huidtherapeut is wettelijk erkend en opgenomen in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34) en voor huidtherapeuten geldt ook de kwaliteitsregistratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).